Δελτίο τύπου | Εκδόσεις ΣΑΡΜΑ

Ο ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ (C)ΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ Παναγιώτη Πενταρίτσα


Στις 25 Μαρτίου του 2021, 200 χρόνια μετά την επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821 γεννιούνται οι εκδόσεις ΣΑΡΜΑ, βαπτισμένες στην πύρινη κολυμπήθρα του LOWBAP με νονούς τους ActiveMember και ευχές τους μοναδικούς στη νεοελληνική λογοτεχνία στίχους τους.

Η ΣΑΡΜΑ ορμώμενη με το ίδιο πάθος για ελευθερία και ζωή, με συντροφιά την κοινότητα και την αυτάρκεια, τολμά να αναθεωρήσει τον τρόπο έκδοσης των βιβλίων, αναβαθμίζοντας την πραγματική έννοια της ελευθερίας του λόγου τη στιγμή που κάθε έμορφη έκφραση και ριζοσπαστική ιδέα ελέγχεται ψηφιακά και φιμώνεται νομικά όλο και περισσότερο.

Δεν θα μπορούσε η αρχή να μην είναι επετειακή, με ένα αιρετικό, ιστορικό βιβλίο που έχει ως σημείο αιχμής τον ορεινό Κοινοτισμό της Τουρκοκρατίας το αμεσοδημοκρατικό εκείνο πολίτευμα που κράτησε ζωντανό το καταφρονεμένο ρωμαίικο Γένος για χιλιάδες χρόνια. Ο Κοινοτισμός μάλιστα έδινε πάντα προτεραιότητα στον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικά με τον οποίο η μοναδική του προσωποκεντρική, πολιτισμική πρόταση εκφράζεται ανά τους αιώνες παγκόσμια.

Ο “Κοινοτισμός των (C)αρακατσάνων” λοιπόν, υπήρξε πρότυπος πολιτειακά από την εποχή της Αιτωλικής Συμπολιτείας των Γραικοποιμένων ως το τέλος των Σαρακατσάνικων τσελιγκάτων. Ενώ υπήρξε ταυτόχρονα σοφός και σωτήριος στις πιο σκληρές και κατοχικές εποχές του Γένους, δίνοντας αμεσοδημοκρατικές πάντα λύσεις συμβίωσης, με φύλακες αγγέλους τα «Κρυφά σχολειά» και τον Κλεφταρματολισμό που τόσο εσκεμμένα μένουν παρεξηγημένοι από την ορθολογιστική δυτική διανόηση.

79 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Ξάγναντο